Kolloveckor

1946

var det dags för första omgången kollo-ungar att resa till Åsa Stationssamhälle (som samhället då hette) och Hästholmen för fyra veckors vistelse på den nybyggda Kumlagården. 40 tjejer och killar i åldrarna 7-13 år var premiärgästerna och efter deras vistelse följde ytterligare en lika stor omgång upp för en fyraveckors period . Sedan premiäråret 1946 har varje sommar följt detta mönster så när som att de två omgångarna kolloungar numera gästar gården under två 10 dagars perioder. 

Kostnaden för ett barns vistelse i 10 dagar på Kumlagården är 1050 kr/person. Resterande kostnader står Kumla Barnens Dagsförening för . Resan till Åsa sker med buss och naturligtvis medföljer ledare under bussresan. Väl framme tas barnen omhand av vana och rutinerade ledare. I regel består personalen av fritidsledare från Kumla Kommuns fritidsgårdar. Heltidsanställd kökspersonal ser till att frukostar, mellanmål, luncher och middagar är både näringsriktiga och nyttiga.  Dagarna är fyllda av aktiviteter och är vädret bra promenerar man knappa 5 min till Källaviken  och njuteer av uppfriskande, salta bad, fiskar och krabbor eller klättrar lite bland klipporna som gränsar mot sandstranden.

 

Kumlagården

Bildad 1943
Avsikten var att genom arrangerandet av dagsfestligheter vid kumlasjön generera kapital för byggandet av en kollonianläggning. Redan 1946 var målet nått och föreningen kunde inviga anläggningen i Åsa, Halland. Anläggningen är numera känd som Kumlagården och ägs och drivs fortfarande i Kumla barnens dags-förenings regi.

P1010145.JPG-for-web-normalKumla BD är en ideell förening och kapital till såväl genomförandet av de årligen av föreningarna arrangerande kolloniveckorna liksom för underhålls- och driftkostnader kommer till stor del genom uthyrning av gården till, t.ex. olika föreningar, skolresor etc.
Årligen genomför Kumla BD två kolloperioder om vardera 10 dgr. Ansökan till kolloveckorna görs via blankett som delas ut till aktuella årsgrupper i kommunens skolor. Aktuell tid för ansökan meddelas i lokalpressen och via Kommunens hemsida.

Kumlagården, Åsa
Cirka 4 mil söder om Göteborg ligger Åsa. Till närmaste tätort, Kungsbacka, är det cirka en mil och där finns all önskvärd service och fullt utbyggd sjukvård. Närheten till Göteborg och Ullared innebär det att tillgången på intressanta aktiviteter är god. Liseberg, Slottsskogen, Paddan och alla andra sevärdheter Göteborg har att erbjuda ligger cirka 40 min bilresa från Kumlagården.
Anläggningen kan ta emot upp till 60 övernattande. På nedre plan finns 11 välutrustade sovrum och i övre planet ytterligare fyra rum. I nedre plan en stor matsal/allrum möblerad för 60-talet ätande. Köket är välutrustat med goda förvaringsutrymmen. Den maskinella standarden är god med till exempel spis, stekbord och varmluftsugn såväl som stora utrymmen för kyl- och frysförvaring. Naturligtvis finns även en rejäl diskmaskin. I källarplanet finns ytterligare förvaringsutrymmen för livsmedel samt tvättmaskin och torkrum. Övre planet har förutom de fyra sovrummen ett större allrum. I källarplanet finns bastu och dusch samt ett motions/aktivitetsrum. Till anläggningen hör dryga tiotusen kvadratmeter tomt som till största delen är grönyta. Knappa fem minuters promenad till badviken som både bjuder både sandstrand som klipphällar. Samhället med kiosker, affärer, post- kontor etc ligger på promenadavstånd från anläggningen och har ett övrigt utbud som gott och väl motsvarar de behov en vistelse på Kumlagården för med sig.